duminică, 27 ianuarie 2013

Auguste Maquet sau omul de langa Alexandre Dumas.

Auguste Maquet s-a nascut pe data de 13 septembrie 1813 la Paris si a murit pe data de 8 ianuarie 1888. Auguste Maquet a fost un autor francez, cel mai bine cunoscut sub numele de colaborator șef al romancierului francez Alexandre Dumas Tatal.
A studiat la Liceul Charlemagne unde a devenit profesor la vârsta de 18 ani.
In anul 1835 se angajeaza intr-o cariera literara unde colaboreaza aflat  intr-o strânsă prietenie cu  Théophile Gautier ( 30 August 1811 – 23 October 1872, care fost un poet francez, dramaturg, nuvelist, jurnalist, critic de arta si de literatura) și Gérard de Nerval (May 22, 1808 – January 26, 1855, care a fost un poet francez,eseist si translator).
Prin Nerval, el a făcut cunoștință cu Dumas deja celebru in anul 1838.
Prietenia si colaborarea dintre Auguste Maquet si Alexandre Dumas Tatal, a durat pana in anul 1851.
Au colaborat impreuna la urmatoarele romane: "Le Chevalier d'Harmental, Sylvandire, Les Trois Mousquetaires,Vingt Ans après, La Reine Margot, Le Comte de Monte-Cristo, La Dame de Monsoreau, Le Chevalier de Maison-Rouge, Joseph Balsamo, Le Bâtard de Mauléon, Les Mémoires d'un Médecin, Le Collier de la Reine, Le Vicomte de Bragelonne, Ange Pitou, Ingénue, Olympe de Clèves, La Tulipe noire, Les Quarante-Cinq, La Guerre des femmes."
Maquet a scris, de asemenea, o serie de romane istorice și de piese de teatru pe cont propriu.
Romanele "Les Trois Mousquetaires,Vingt Ans après, La Reine Margot, Le Comte de Monte-Cristo si  La Dame de Monsoreau" se pare ca au fost scrise integral numai si numai de catre Auguste Maquet.
In anul 1858,Tribunalul Civil de langa Sena, decide ca Alexandre Dumas sa plateasca o serie de despagubiri fostului sau colaborator si prieten, Auguste Maquet.
Maquet a renuntat la numele sau pus pe romane alaturi de Alexandre Dumas si a primit o compensatie in bani,destul de mare.
Romanul "Mana de mort"(De main morte), in care se spune ca este continuarea romanului "Le Comte de Monte Cristo"-1844, are semnatura lui Alexandre Dumas, dar cu siguranta autorul este necunoscut.
Cartea a fost publicata la cererea justitiei franceze, autorul nu se cunoaste, stim doar ca Auguste Maquet  nu a dorit ca numele sau sa aiba vreo legatura cu acel roman, dar care a purtat totusi semnatura lui Dumas.
Dealtfel se cunoaste data de nastere a Contelui de Monte Cristo (Edmond Dantès-1796) dar nu se cunoaste si data mortii sale.
Monte Cristo este un personaj care a deranjat atat justitia cat si inalta societate franceza, neobisnuita ca un personaj atat de jos, sa ajunga atat de sus.
Tocmai de aceea Monte Cristo a fost nevoit sa paraseasca Franta si imediat s-a comandat acel roman (Mana de Mort-De main morte).
Maquet a fost si timp de 12 ani, presedintele "Société des auteurs et compositeurs dramatiques", iar in anul 1861 a primit titlul "Légion d'honneur".
Auguste Maquet moare la varsta de 74 de ani, pe data de 8 ianuarie 1888 in castelul Sf. Mesme (este o comuna franceza situată în departamentul de Yvelines și regiunea Île-de-France) si este înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris.
Maquet a avut un sfarsit mult mai fericit decat Dumas, el chiar spunand la un moment dat vesel: "am castigat cu penele mele unice"-"gagné, comme il le disait gaiement, avec sa seule plume."
Relația dintre Auguste Maquet si Alexandre Dumas este tema filmului "L'autre Dumas" (Alaturi de Dumas),aparut in anul 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu