luni, 21 ianuarie 2013

Jean Maximilien Lamarque-Adieu général Lamarque!

Jean Maximilien Lamarque sa nascut pe data de 22 iulie 1770 in micuta localitate Saint-Sever si moare la varsta de 61 de ani pe data de 1 iunie 1832 la Paris.
Jean Maximilien Lamarque a fost un comandant francez din perioada "Războaielor napoleoniene"(1799 – 1815),pana la restaurarea dinastiei Bourbon în 1814. Dupa care a devenit un membru marcant al Parlamentului francez.
Tatăl său Iosif Petru Lamarque (1733-1802) a fost un avocat și postelnic de Saint-Sever si a facut parte din Adunarea Națională Constituantă.
Unchiul său, Jean-Jacques Lamarque (1737-1809) a fost director al unui colegiu teologic si a fost persecutat in timpul "domniei Terorii "(1793-1794).
La varsta de 19 ani, tanarul Jean Maximilien Lamarque pleaca la Paris si face unele cursuri cu renumiti dascali ca: Chaptal , La Harpe și Chamfort.
El se amesteca in viata politica din Paris, unde in anul 1792 se angajeaza ca un simplu soldat.
Prin unele actiuni de vitejie, in anul 1793 Lamarque este in fruntea batalionului care devasteaza cathédrale de Vabres,pentru a construi acolo un monument doctorului, fizicianului, jurnalistului si omului politic Jean-Paul Marat (1743-1793).
A participat la toate campaniile napoleniene, iar in anul 1807 a fost numit sef de personal,cu grad de general maior al lui Joseph-Napoléon Bonaparte,(a fost fratele mai mare al împăratului francez Napoleon Bonaparte nascut pe data de 15 august 1769, Ajaccio, Corsica si mort pe data de 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena) rege al Neapolelui și Siciliei, rege al Spaniei și al Indiilor, conte de Survilliers ,instalat pe tronul din Napoli. Generalul Lamarque avea curaj,îndrăzneală și inteligență.
 Austerlitz,insula Capri, bătălia de la Wagram, sunt doar cateva din marile fapte de vitejie ale curajosului general.Cariera militară a lui Lamarque se oprește la căderea Imperiului bonapartist.Ca o recompensă pentru serviciile sale din trecut, noul guvern de restaurare al regelui Ludovic-Filip ,noul rege al francezilor,(9 august 1830 - 24 februarie 1848;17 ani, 6 luni și 15 zile),ii acorda "Grands-Croix de la Légion d'Honneur" (Marea Cruce a Legiunii de Onoare).
Pe insula Sfânta Elena, Napoleon a spus despre general: „Generalii care păreau destinați să se ridice erau: Gérard, Clauzel, Foy și Lamarque. Ar fi fost noii mei mareșali.” („Les généraux qui semblaient devoir s’élever, les destinées de l’avenir, étaient Gérard, Clauzel, Foy, et Lamarque. C’étaient mes nouveaux maréchaux”.)
Generalul Lamarque a murit pe data de 1 iunie 1832 la Paris de holera, moarte ce a avut ca pretext insurecția republicana de la Paris,care a fost reprimata doar in doua zile ( 5 - 7 iunie 1832),care a servit si ca punct de inspiratie in "Miserabilii" de Victor Hugo.
Ne despartim de un general curajos,inteligent si razboinic,elogiat de mai multe ori de catre împăratului francez Napoleon Bonaparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu