vineri, 1 februarie 2013

Jean-Baptiste Poquelin-"Molière"- "Pentru a câştiga pe oameni nu este o cale mai bună decât aceea de a ne împodobi în ochii lor cu înclinaţiile lor, de a rosti maximele lor, de a tămâia defectele lor şi de a aplauda ceea ce fac."

Cunoscut mai bine ca Molière, nascut pe data de 15 ianuarie 1622 si moare pe data de 17 februarie 1673.
A fost un scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice.
Molière este considerat fondatorul indirect al comediei franceze.
In 1632 Molière isi pierde mama;
Tatal sau se recasatoreste in 1633 si era proprietarul catorva magazine in acoperitul Halle de la Foire, la Saint-Germain des Pres,si viografii si-au imaginat ca Molière si-a inceput acivitatea prin spectacolele oferite oamenilor in timpul unor sarbatori.
Tatal sau care era si Tapissier du Roi ("Tapițer al Regelui"), ia predat acest titlu lui Molière cand a implinit varsta de 18 ani și oficiul asociat de valet de chambre, ceea ce-l aducea în contact frecvent cu regele.
Se pretinde că Poquelin ar fi absolvit dreptul la Orléans în 1642, însă există unele dubii în această privință.
În iunie 1643, împreună cu iubita sa Madeleine Béjart,( s-a nascut pe data de 8 ianuarie 1618 în Paris si moare pe data de 17 februarie 1672) cu un frate și o sora a acesteia, a fondat compania teatrală sau trupa L'Illustre Théâtre, care a falimentat în 1645.
Madeleine Béjart (Magdalena) a fost o mare actrita, recunoscuta si prin imensul talent pe care il avea.
În această perioadă Poquelin și-a asumat pseudonimul Molière, inspirat de numele unui mic sat din sudul Franței. Eșuarea companiei l-a forțat să stea câteva săptămâni la închisoare pentru datoriile acumulate.
A fost eliberat cu ajutorul tatălui său și, însoțit de Madeleine Béjart, a plecat într-un tur al satelor drept comedian voiajor.
Această viață a durat 14 ani, timp în care a jucat inițial alături de companiile lui Charles Dufresne, creându-și ulterior propria sa companie. În cursul călătoriilor sale, l-a întâlnit pe prințul de Conti, guvernatorul provinciei Languedoc, care a devenit sponsorul său, numind compania sa după acesta.
În ciuda preferinței sale pentru tragedie, Molière a devenit faimos pentru comediile sale.
În 1662 Molière s-a mutat la Théâtre du Palais-Royal, tot alături de partenerii săi italieni și s-a căsătorit cu Armande, pe care o credea a fi sora Madeleinei; era însă fiica sa nelegitimă, rezultatul unui flirt cu Ducele de Modène în 1643, când Molière și Madeleine își începeau aventura.
În același an a jucat L'École des femmes (Școala femeilor), o altă capodoperă.
Atât lucrările, cât și mariajul său au atras foarte mult criticism.
Le Tartuffe ou L'Imposteur (Tartuffe sau impostor) a fost interpretată, de asemenea, la Versailles, în 1664, creând cel mai mare scandal din cariera artistică a lui Molière.
Descrierea sa a ipocriziei generale a claselor dominante a fost a fost considerată un ultragiu și a fost contestată violent. Același rege se pretinde că i-ar fi sugerat să suspende reprezentațiile, iar Molière a scris cu rapiditate Don Juan ou le Festin de Pierre pentru a o înlocui.
În mai multe din piesele sale de teatru, Molière a descris doctorii timpurilor sale ca invidizi pompoși care vorbesc (puțină) latină pentru a-i impresiona pe alții cu erudiție falsă, și cunosc doar clistirele și sângerările ca remedii (ineficiente).
În 1671, Madeleine Béjart moare, iar Molière suferă din pierderea sa și din pricina înrăutățirii bolii sale. Intr-un cuvant Jean-Baptiste Poquelin (Molière),a fost atat de desavarsit in teatru, in interpretari, in actorie, in absolut tot ceea ce facea, incat putem spune ca in spatele hohotelor de ras a comediilor sale, se aflau lacrimile tragediei, pe care el a iubit-o atat de mult.
Molière moare pe scena la Paris (in timp ce vorbea, s-a prăbușit și a murit la puține ore după aceasta la casa sa, fără împărtășanie pentru că doi preoți refuzaseră să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu), in timpul spectacolului "Le Malade imaginaire" (Bolnavul închipuit).
Ca actor, nu i-a fost permis din prisma legilor vremii a fi îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt.
Soția sa Armande a fost cea care i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea (nascut pe data de 5 septembrie 1638, in Saint-Germain-en-Laye si moare pe data de 1 septembrie 1715 la Versailles; Rege al Franței și al Navarei,a condus Franța timp de 72 de ani – cea mai lungă domnie din istoria europeană.
Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a suit pe tron în 1643, dar a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa) să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.
În 1792, rămășițele sale au fost aduse la muzeul monumentelor franceze și în 1817 transferate la cimitirul
Le Père Lachaise din Paris, în apropiere de cele ale lui Jean de La Fontaine (8 July 1621-13 April 1695, a fost cel mai faimos fabulist din vremea aceea).
Citate din Molière:
"Dragostea este cea mai puternică forţă din univers."
"Ne lăsăm uşor păcăliţi de ceea ce iubim."
"Mai bine bate-mă, dar lasă-mă să râd."
"Moralistul este ca ochiul: le vede pe toate, dar nu se vede pe sine."
"Înţeleptul este pregătit a face faţă tuturor evenimentelor."
"Oamenii se aseamănă după vorbă, dar se deosebesc după fapte."
"Mai toţi oamenii mor din cauza medicamentelor, nu din cauza bolilor."
"Ah, ce uşor ne lăsăm convinşi de persoanele pe care le iubim!"
"Numai faptele fac să ne cunoaştem ceea ce suntem."
"Ah! eşti creştin cucernic şi blestemi, şi-ameninţi?"
"De la proiect la realizare este un drum lung."
"Dar care e lucrul din lume care să nu fie zilnic pervertit? Nu e niciunul, oricât de inocent, pe care oamenii să nu-l poată mânji de păcat; nicio artă oricât de binefăcătoare, căreia ei să nu-i poată răsturna intenţiile; nimic aşa de bun în sine, încât să nu poată fi întors spre o rea întrebuinţare. Medicina este o artă de folos, oricine o cunoaşte ca pe unul din cele mai excelente lucruri ce avem; şi cu toate astea au fost timpuri când s-a făcut odioasă şi adesea a ajuns în mâna unora o artă de-a otrăvi oamenii."
In incheiere va prezentam un film extraordinar, inspirat din viata marelui artist si un alt mare film inspirat din marea lui opera, Avarul (L' avare)-1980.
Film artisticMolière-2007-"În 1644, Moliere are doar 22 de ani. Îngropat în datorii şi încolţit de portărei, se încăpăţânează să pună în scenă tragedii la care e clar că nu se pricepe deloc. Dar într-o zi, după ce a fost închis în urma plângerilor făcute de creditori, dispare. Când se întoarce, promite că va deveni scriitorul cel mai faimos al Franţei, atât de celebru încât despre limba franceză se va spune că este "limba lui Moliere"..."
Film artistic: Avarul (L' avare)-1980
Filmul este o adaptare după piesa lui Molière, în care Louis de Funes face un rol magistral interpretându-l pe Harpagon, un veritabil Hagi Tudose franţuzesc, care fuge de la biserică pentru a nu fi nevoit să contribuie la cutia milei şi  îşi ţine averea îngropată în grădină. Adaptare după piesa omonimă de Molière.
In distribuţie: Louis De Funes (Harpagon),Frank David (Cléante),Michel Galabru (Jacques),Hervé Bellon (Valére),Georges Audoubert (Anselme),Guy Grosso (Brindavoine),Claire Dupray (Elise).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu