marți, 15 ianuarie 2013

Alexandre Dumas Fiul. "Dragostea si moartea, singurele doua elemente prin care omul atinge infinitul."

Pe 27 iulie 1824 se naște la Paris Alexandre Dumas Fiul.
 Părinții săi sunt romancierul Alexandre Dumas și modesta croitoreasă Chaterine-Laure Labay(1793-1868), dupa care îl declară "copil din flori", cu mamă și cu tatăl necunoscuți.
Este crescut de mama sa până la vârsta de 7 ani.
1831 pe 17 martie, Alexandre Dumas își recunoaște oficial fiul.
 O săptămână mai târziu, îl recunoaște oficial si mama.
 După o luptă aprigă între părinți, fiul este luat în îngrijire de tată.
In anul 1833 intra la internat;
In anul 1844 o  întâlnește pe Marie Duplessis, care îi devine amantă și care îl va inspira în crearea personajului Marguerite Gautier, eroina romanului "Dama cu camelii". "
Rose Alphonsine Plessis (1824 – 1846) (născută în satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește “traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas Fiul (1824 – 1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre.
În anul 1848, Alexandre Dumas Fiul a publicat romanul “Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de “Violetta Valery”.
In anul 1845 este publicat primul său roman "Les aventures de quatre femmes et d'un perroquet", apoi urmeaza culegerea de versuri "Pechés de jeunesse".
 In anul 1848 este publicat romanul "La Dame aux camélias"(Dama cu Camelii), iar autorul devine celebru.
In anul 1852 adaptează "Dama cu camelii" pentru teatru, care va obtine un succes enorm, unul din cele mai importante din secolul al XIX-lea.
In anul 1864 se căsătorește cu Nadjeschda Narîșkin (născută Nadjeschda von Knorring), văduva principelui Aleksandr Narîșkin.
In anul 1867 scrie "Les idées de Madame Aubray". Piesa are un mare succes. Autorul își botează fiica după personajul Jeannine.
In anul 1875 pe data de 11 februerie, Alexandre Dumas Fiul este ales membru al Academiei Franceze.
In anul 1895 după moartea primei sale soții, se căsătorește cu Henriette Régnier de La Brière.
Alexandre Dumas Fiul moare pe 28 noiembrie la Marly-le-Roi și este înmormântat în cimitirul Montmartre din Paris, ca si iubirea vietii lui Rose Alphonsine Plessis (Marguerite Gautier din Dama cu Camelii).    

                                                     Citate de Alexandre Dumas Fiul:
 "Viata este ultima obisnuinta pe care trebuie s-o pierdem, pentru ca este prima pe care am capatat-o." "Viata isi are farmecul ei, depinde numai cu ce ochi o privesti."
"Destainuindu-ti suferintele, iti alini durerea."
"Iata ce trebuie sa stie o femeie: singurul om care e vrednic de iubirea ei e acela care a socotit-o demna de respectul sau."
"Cand regreti, sa nu o spui niciodata inainte de a o dovedi, ci sa o dovedesti inainte de a o spune."
"Copilul este mic, dar in el e cuprins omul; creierul este mic, dar el adaposteste gandirea; ochiul nu este decat un punct, dar el cuprinde cu privirea intreg orizontul."
"Iubirea adevarata te face totdeauna mai bun, oricare ar fi femeia care o inspira."
"Oricat de mult ai iubi o femeie, oricata incredere ai avea in ea, oricare ar fi siguranta in viitor pe care ti-o da trecutul ei, esti intotdeauna mai mult sau mai putin gelos. Daca ai fi indragostit, cu adevarat indragostit, desigur ca ai resimti aceasta nevoie de a izola de restul lumii fiinta in a carei inima ai vrea sa fii numai tu." "Dragostea si moartea, singurele doua elemente prin care omul atinge infinitul."
"Nu vom putea impiedica niciodata pe cel ce sufera sa creada ca durerea lui e cea mai mare."
"Dragostea si moartea, singurele doua elemente prin care omul atinge infinitul."
"Ce sublima copilarie este si amorul!"
"Marile afectiuni au avantajul ca, dupa fericirea de a le fi resimtit, ne ramane fericirea de a ne aminti de ele."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu